Slik skriver du en e-post som byråene åpner (funker uansett bransje!)

I mine 16 år som frilanser har jeg sendt mange tusen e-poster til oversettingsbyråer, magasinredaksjoner, bedrifter og andre potensielle oppdragsgivere.

Her er fem tips til hva du bør tenke på når du sender en e-post:

1) Du må fange oppmerksomheten allerede i emnefeltet, slik at prosjektlederen åpner e-posten din. Ikke skriv en generell tekst, som for eksempel “Engelsk-norsk frilansoversetter tilgjengelig for oppdrag”, men heller “Engelsk-norsk frilansoversetter med fem års erfaring innen forbrukerelektronikk”. Altså fortell noe som gjør at du skiller deg litt ut.

2) Hvis du ikke kjenner navnet på den du sender e-post til (prøv å finne det ut, det gjør seg veldig bra!), så ikke skriv “Til den det måtte gjelde” eller “Dear Sir/Madam”. Det viser at du ikke har gjort researchen din. Dropp i så fall den innledende frasen og gå rett på sak.

3) Vær kort og konsis. De er ikke interessert i hvor fortreffelig du er, de vil bare vite hvordan du kan hjelpe dem. Nevn det mest konkrete først, og fortell med én til to setninger hvorfor de bør velge deg. Tenk «what’s in it for me» – for dem!

4) Legg ved CV. Gjerne med bilde, og med testimonials hvis du har slike (altså ikke navn og kontaktopplysninger til referanser, men uttalelser fra noen du har hatt oppdrag for (husk at dette kan være noen på jobben eller i andre sammenhenger, det trenger ikke være fra betalte oppdrag). Det andre sier om deg, er faktisk 80 % mer effektiv markedsføring enn det du sier om deg selv! Jeg bygde opp et oversettingsbyrå fra scratch bare ved å bruke testimonials. For hver nye kunde ba jeg om en testemonial, og brukte den i markedsføringen. Til slutt hadde jeg flere titalls uttalelser fra kunder på en egen nettside, i CV-en, i alle e-poster. Jeg var ikke veldig erfaren, det bare så sånn ut! Til slutt hadde teamet mitt kunder i 40 land, uten å ha brukt en eneste krone på markedsføring.

5) Ikke skriv for langt. Gjør du det, garanterer du nesten at e-posten din ikke blir lest. Skriv kort og informativt, og husk som sagt å ha med det viktigste øverst.

 

TIPS:

Lag gjerne CV-en din på nett, og legg ved lenke til denne i selve e-posten. Mange søppelpostfiltre blokkerer e-poster med vedlegg fra ukjente avsendere. Ved å unngå vedlegg, øker du sjansen for at e-posten din kommer frem! Et tips til CV-løsning på nett er CVMaker.

 

Hvilke lure ting gjør du i frilansmarkedsføringen din? Del det med oss, da vel!

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field