Slik får du en litt mer luftig timeplan

For mye som skjer? For mange prosjekter i gang samtidig? Har tidsklemma fanget deg i en ubehagelig skrustikke?

Da må du ta grep! Her er tre tips til hvordan.

 

1) Skriv ned alt som foregår i livet ditt

Alle private prosjekter, familie, andre forpliktelser, frivillige verv, jobbprosjekter, trening, hobbyer – kort sagt ALT.
Sett så cirka timebruk for hver dag på hver enkelt post, slik at du kan telle opp og se hvor mange timer per dag som er “booka”.

Så:

a) Hvis du fortsatt har ledig tid: hva kan du putte inn av det du har lyst å starte med? Hva har du mest lyst å gå i gang med? Gi det en “slot” i timesoversikten din.

eller:

b) Hvis du ikke har flere timer å gå på: hva kan du kutte? Hva trenger ikke være der? Hva har du ikke lenger lyst å holde på med? Ting du gjør av gammel vane, eller fordi du helst ikke vil si nei til noen? Husk at du har ansvar for deg selv og hvordan du velger å bruke tiden din – derfor er det lurt å ta en slik opprydding et par ganger i året! Like viktig å ha klart for seg: Hva ønsker du å bruke tiden på? Hva er viktig for deg?

Jeg erfarte at jeg faktisk (selv om jeg ikke trodde det!) brukte endel tid på Netflix-serier i løpet av uka. Jeg brukte også unødvendig tid på å surfe på nett. Og jeg hadde endel firmaprosjekter som jeg ikke lenger hadde lyst å holde på med. Hva ville jeg ha inn? Jo, tid til å være fylkesleder for de frivillige i SOS-barnebyer Oslo, skrive krimboka mi og trene (har vært kontorstolslave i flere år …)

2) Sett opp en ukesplan og bolk tida di

Bolk tida di ved å gjøre ting som ligner på hverandre samtidig. For eksempel alle telefoner du må ta, alle e-post du må svare på, markedsføring, regnskap, oppgaver for et frivillig verv osv. Da sparer du tid ved at du ikke veksler mellom ulike oppgaver hele tiden.

Har du større eller gjentakende prosjekter, fordel dem gjerne på flere dager. Siden jeg frigjorde noen prosjekter på dagtid, satte jeg inn trening tre ganger i uka. Så har jeg to krimskrivedager, og tre dager til de andre prosjektene i businessen. Om ettermiddagene/kveldene tar jeg kurs på nett, strikker, leser bøker og jobber med SOS-barnebyer (én dag hver på rullering). I helgene bruker jeg tid på familien og går bananas med matlaging og baking.

Pointet er at alt IKKE MÅ SKJE SAMTIDIG eller på samme dag. Det er da du får følelsen av at du aldri får tid. Når du fordeler det utover, får du klarhet og mer ro. Den følelsen av å være overveldet plaget meg i mange år. Nå vet jeg hva som skal skje for hver dag i uka, og slipper å føle at jeg burde ha gjort alt det andre i stedet – det har jo sin egen plass i ukeplanen!

3) Vurder alt nytt opp mot følgende to spørsmål:

– stemmer det overrens med det du identifiserte som viktig for deg i spørsmål 1? Hvis ikke, si nei! Du vil stadig vekk få spørsmål om å bruke tiden din på ting som er viktig for andre. Så vær helt sikker på at det er viktig for deg også før du sier ja!

– har du ledig tid? Hvis ikke – hva velger du bort for å få tid? Husk at for å velge inn noe, må du som regel alltid velge bort noe annet.

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field