Skap lojale kunder som kommer tilbake til deg!

At kundene er viktig, er noe vi alle kan være enige om, uansett hva vi jobber med eller hvilken business vi driver.

Tallene varierer litt, men det koster rundt ti ganger (!) mer å få en ny kunde (både når det gjelder tid og ressurser) enn det koster å beholde en eksisterende.

Så hvordan beholder du de kundene du har – og sørger for at de blir superlojale?

Da jeg bygde opp oversettingsbyrået mitt, Adepto Norway AS, i 2004, var lojale kunder noe av det jeg fokuserte mest på. Konsekvensen er at flere kunder har vært lojale i over 14 år. Hos den ene kunden fikk jeg faktisk bryllupsgave da jeg giftet meg i 2010! (Kunden er dansk, og gaven var en eksklusiv ølåpner av en kjent dansk designer. Den er formet som en elefant, og den skiller seg virkelig ut i et hjem med null designting der det meste er kjøpt på Ikea eller brukt på Finn:))

 

Her er noen tips til hvordan du kan sørge for lojale kunder, enten i jobben din eller i businessen din:

  1. Tenk på at det sitter mennesker i andre enden av e-postene du skriver. De vil gjerne snakke med mennesker, ikke en bedrift. Vær hyggelig og høflig og gi litt av deg selv! Det gjelder spesielt hvis du får sure, gretne mailer. I stedet for å putte et lass med sitroner i svaret ditt, tenk heller på at vedkommende kan ha hatt en rævva dag. Da kan et vennlig svar gjøre en stor forskjell for den du snakker med! (Med mindre kunden er kronisk sur og gretten. Da bør du nok vurdere om du trenger denne kunden…)
  2. Vær deg selv. Ikke prøv å være noen andre eller spille en rolle. Du fungerer aller best som den du er 🙂 Det betyr at om du ikke liker smilefjes i mailer, så dropper du det. Hvis du liker smilefjes, så bruk dem (men ikke for mye, med mindre du kjenner kunden godt 🙂 ). Jeg skriver mange smilefjes, fordi det er slik jeg er. Men – hvis kunden er helt ny, er jeg ganske nøytral og “ordentlig” inntil jeg vet hvordan deres kommunikasjonsstil er. Er kunden veldig strikt og overdrevent formell, gjør du best i å legge deg cirka på samme linje.
  3. Gjør mer enn det som forventes av deg – go the extra mile. Når du leverer mer enn det du har lovet, og kundene får noe de ikke forventer, får du poeng på goodwill-kontoen. Vi har for eksempel aldri tatt ekstra betalt for å jobbe helger og i jula for våre aller beste kunder. Vi kunne helt fint ha gjort det, da det er helt vanlig i vår bransje. Men vi vil heller ha disse goodwill-poengene den dagen vi tabber oss ut ovenfor kunden…. (for det gjør jo vi innimellom!)
  4. Når du har fått første jobben, eller firmaet du jobber for har fått det første oppdraget – send et fysisk takkekort i posten. Jeg lover at det lyser opp mellom alle regningene og reklamene i kundens postkasse! Det gjør at du virkelig blir husket hos denne kunden! Du trenger ikke lage proffe firmakort, det holder helt fint med et vanlig postkort, kanskje med bilde av byen du bor i, eller et dobbeltkort der du har plass til litt mer tekst.
  5. Skriv navnet på den du mailer med riktig! Det er knapt noe som er mer irriterende enn å lese navnet sitt skrevet på feil måte. Jeg har blitt kalt Miss Kontachristus (hyggelig å bli kalt frøken selv om man er gift, altså, men navnet var det verre med…), Kontochristiansen (jepp!) og den morsomste, Konto Christus. Selv om jeg ler av det, styrer underbevisstheten min mye av showet enten jeg vil eller ei. Og underbevisstheten min setter et stort, feit kryss i boksen merket “uproff”. Et godt tips er å kopiere navnet fra signaturen i mailen, hvis du vil bruke det i svaret ditt, eller fra e-postadressen eller nettstedet hvis du skriver til vedkommende for første gang.

 

Del gjerne erfaringer du har gjort deg når det gjelder å skape lojalitet hos kundene, i kommentarfeltet nedenfor!

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field