73814334 - portrait of a stressed teen girl sitting near a concrete wall with question marks falling aground her. concept of too many questions.

Prioriter det som gir deg resultater (20/80-prinsippet i kortversjon!)

Hvis du skal klare å sjonglere mange områder i frilansjobbingen din, bør du være bevisst på å prioritere hva som gir deg best resultater.

En av de viktigste måtene du kan gjøre det på, er å bli bevisst på dine 20 %-er. Hva mener jeg med det?

Jo, Paretos prinsipp sier at 20 % av det du bruker tiden din på, gir deg 80 % av resultatene. Det kan jeg skrive under på stemmer, på de aller fleste områder i livet! Så da er trikset å finne disse 20 %-ene, og sette dem på stereoider!

Det trenger ikke ta så lang tid – her har du fire trinn som hjelper deg å finne ut av det:

1) Identifiser dine 20 %-er.
Altså hva som gir deg best resultater. Det er alltid noe du gjør i businessen, jobben eller hverdagen som gir bedre resultater enn andre ting. Kanskje er det slik at du får både nye kunder og nye oppdrag via bloggen din. Da er det å skrive et blogginnlegg definitivt en 20 %. Eller at du har noen kunder som gir deg mer inntekter enn noen andre. Da er disse kundene en 20 %.

2) Identifiser dine 80 %-er.
Dette er det som du gjør i businessen, jobben eller hverdagen, men som ikke fører deg mot målet ditt og som ikke gir særlig resultater. Eksempler kan være å svare på e-post, legge ut poster på sosiale medier, lese nyhetsbrev osv. Måten du kan identifisere disse på, er å stille spørsmålet “tilfører dette businessen min vekst, nye kunder, mer inntekt eller fører meg nærmere målet mitt?” Svaret er da som oftest nei. Men de fleste av oss bruker likevel mye tid på dem, stort sett uten å være bevisst på det.

3) Reduser tiden du bruker på 80 %-ene.
Finn ut hvordan du kan gjøre mindre av dem, rett og slett. Enten kutt dem helt ut eller sett dem ut til andre. Hvis det er ting du MÅ gjøre, som for eksempel gjentakende ting som å svare på e-post, så sørg for at du bruker minst mulig tid på det (jeg sjekker nå e-post bare fire ganger om dagen – stort sett). Grupper andre ting du ikke får kvittet deg med og gjør dem samtidig, for eksempel i løpet av én formiddag i uka.

4) Gjør MER av 20 %-ene dine!
Start dagen med dem, gjør dem til en prioritet. For eksempel kan du ha en regel som sier at du ikke skal gjøre noe annet før du har brukt to timer på dine viktigste 20 %-er.

Dette var kortversjonen av min 20/80-strategi – håper det kan sette fart på noen tankeprosesser hos deg 🙂

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field