Du trenger ikke diplomet på veggen for å leve av det du er god på!

“Jo, jeg har jo alltid hatt lyst til å [sett inn det som passer], men har jo ingen utdannelse innenfor det”

Hørt noen si det?

Jeg har! Mange ganger. Og variasjoner av det samme svaret.

“Jeg har ikke fagkompetanse/dokumentasjon/universitetsgrad/diplom” – altså noe som viser at du kan noe.

Kanskje ikke så rart at mange har hengt seg opp i at de må ha “bevis” på at de kan noe. For hva har vi hørt siden vi var gamle nok til å skjønne det? Jo – ta en utdannelse og få en god jobb etterpå”.

At vi må ha et diplom på veggen som beviser at vi kan noe, hører femtitallet til når det gjelder frie yrker og frilanseryrker. I 2018 er det få oppdragsgivere som leier inn frilansere som bryr seg om hvilke skoler du har gått på, hvilke eksamener du har tatt eller hvilken universitetsgrad du har.

Hva bryr de seg da om? Resultater. At du skriver en interessant magasinartikkel. At du oversetter en tekst på en bra måte. At du skriver en content-tekst som gir kunden økt salg. At du leverer et design som er profft og skiller seg ut.

Jeg har vært frilanser i en eller annen form i 16 år. Ikke én gang – ikke ÉN! – har oppdragsgiver bedt meg legge frem bevis. Og det er veldig greit for meg, fordi jeg er fullstendig selvlært på alt jeg noen gang har gjort.

Jo, jeg fulgte rådet for 20 år siden jeg også, og fikk meg en utdannelse. Men har jeg egentlig brukt den til noe? Nope. Jeg har brukt kunnskapene, men de kunne jeg faktisk ha skaffet meg på egenhånd. Jeg har faktisk ikke hatt en CV på 14 år. Mine oppdragsgivere ser på tidligere resultater (der kom det ordet igjen – du bør merke deg det!) og ser at jeg duger. Enkelt og greit.

Jeg har aldri nevnt til redaksjoner jeg pitcher magasinartikler til, at jeg har tatt kurs i magasinjournalistikk. De vil se det jeg har publisert før – eller så skriver jeg saken ferdig for dem så de kan vurdere den. Oversettingsbyråene jeg har fått oppdrag fra, har sett på testimonials fra tidligere oppdragsgivere eller på erfaring fra tidligere jobber. Kundene jeg har gjort tekstoppdrag for, har sett på hva tidligere kunder sier.

Hvis du vurderer å jobbe fulltid som frilanser, har du kanskje noen kunnskaper og/eller fagområder fra før. Men hvis du vil legge til noen inntektskilder, da har du ett å gjøre – skaff deg kunnskap. For det firer jeg aldri på. Du må vite hvordan du utfører et håndverk, ellers faller du rett gjennom og fremstår som amatør. Men det er ikke veldig komplisert. Du kan skaffe deg kunnskap på flere måter:

  1. Sette deg på skolebenken og lære deg det
  2. Ta kurs hos fagfolk som kan sakene
  3. Lese deg opp på egen hånd

Hva du velger, avhenger av hva som passer deg og din livssituasjon best. Jeg har brukt alle tre metodene, men foretrekker definitivt nummer to. Rett og slett fordi den tar minst tid og er mest effektiv.

Uansett hva du velger, er det viktig at du er villig til å lære, at du setter deg inn i ting og at du alltid gjør ditt beste for å bli enda bedre.

Diplomet på veggen trenger du ikke.

 

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field