Slik bolker du tida og får gjort mer

Kanskje kjenner du følelsen så altfor godt: du har tusen ting å gjøre, og løper fra det ene til det andre mens du febrilsk prøver å få gjort mest mulig.

Du er ikke alene. Jeg tipper at hvis vi hadde kjørt håndsopprekning i hvilket som helst rom – for eksempel på butikken eller på treningssenteret – og spurt “hvem føler at de ikke har nok tid?” – så hadde de fleste strukket armen i været med et sukk.

Som et ballbasseng

Jeg har alltid hatt mange baller i lufta samtidig. Kanskje altfor mange, spør du de rundt meg. Og lenge var det stress, kaos og milelange todo-lister. Men så begynte jeg å strukturere ting. Og jo mer jeg strukturerte (les videre, det er ikke så kjedelig som det høres ut som!), jo mer fikk jeg gjort. Og vips – jeg fikk mer tid!

Takket være strukturen, har jeg blitt skikkelig effektiv, og får gjort så mye at det overrasker selv meg!

Én av de lureste tingene jeg lærte meg, var å bolke tida mi.

I stedet for å forklare deg teorien, skal jeg vise deg hva jeg gjør.

Jeg har følgende “ting” som må struktureres i løpet av en dag/uke:

 • Litt korrekturlesing
 • Blogginnlegg som skal skrives
 • Sosiale medier og annen markedsføring
 • Utvikle kurs, produkter og foredrag
 • Trening
 • Yoga
 • Meditasjon og visualisering
 • Tid med familien (jepp, å plotte det inn ga meg mer av det)
 • Lese bøker
 • Researche boka jeg skriver
 • Skrive krimboka mi
 • Lage ordentlig lunsj og middag (jeg prøver å spise litt bedre)
 • Verv som assisterende fylkesleder i SOS Barnebyer Oslo
 • Lære gresk

Stadig nye dagsplaner

Her er greia:

Jeg lagde som regel nye dagsplaner og prioriteringslister hver eneste uke, fordi jeg aldri fant en måte å legge opp ting på, som gjorde at jeg fikk gjort alt. Jeg var til og med ned på et hektisk detaljnivå der planen min inneholdt “25 minutter lesing” og null luft mellom aktivitetene. Er det rart man blir stressa?

Så lærte jeg å bolke. Og tenkte at hey, nå får jeg jo gjort alt hver dag – jeg må bare putte det i bolker! Men jeg ble om mulig enda mer stressa, for nå hadde jeg jo så mange bolker hver dag at jeg holdt på å drukne!

Når du bolker tida, setter du sammen de tingene som “ligner” og gjør dem samtidig. Uten å gjøre NOE annet. Da får du fokus, og du slipper å tenke på alt du skulle gjort.

Men jeg fikk ikke mye fokus når jeg satt og så på klokka og tenkte at “nå har jeg 20 minutter på meg”. Greit hvis det var snakk om å arkivere papirer, men når du skal være kreativ og skapende, funker det dårlig på kommando. Og hva skjedde så?

Jo, det skjedde ALLTID noe uforutsett! Banna bein – hver dag! Jeg ble alltid hengende etter, fordi planen min sjelden funket. Og hva ble plassert helt nederst på lista når tiden ikke strakk til? Jo, trening, yoga, meditasjon og mat. Det som gir meg energi, som berger meg gjennom travle tider. Dermed fikk helsa seg en knekk, og jeg følte alltid at jeg hadde laber energi.

Bolke på uke, ikke dag

Først da jeg begynte å bolke på DAGER PER UKE, fikk jeg hodet over vannet. For da ble det plutselig plass til alt.

Jeg fordeler nå aktivitetene utover dager i uka, i stedet for hver dag.

Slik ser min ukeplan og dagsplan ut:

UKEPLAN:

 • To dager i uka er kurs/produkter-dag. Da bruker jeg tid på kursene og produktene mine, fra morgen til kveld. Disse dagene verken trener jeg, skriver eller leser – jeg bare jobber. Full spiker til det er natta!
 • Én dag i uka er til sosiale medier/blogging
 • Én dag i uka er til research og faglæring.
 • Én dag i uka er til skriving på krimboka mi.
 • I helgene er det ingen skriving/jobbing, siden Henrik og familien har fokus, men innimellom slagene leser jeg krim, lærer om (krim)skriving og gjør litt SOS Barnebyer-oppgaver.
 • Trener annenhver dag
 • Gjør yoga og mediterer hver morgen
 • Lærer språk 30 minutter hver dag (bruker Pimsleur, som ikke skal gjøres mer enn 30 minutter om dagen)

DAGSPLAN

PS! Tidspunktene er sånn “cirka” – tar ting litt lenger tid, ja så tar det litt lenger tid ?

04.30 – står opp, gjør min “Miracle Morning” med yoga, meditasjon, visualisering, lesing og dagbok

06.00 – starter å jobbe

09.00 – følger Henrik i barnehagen og fortsetter å jobbe

13 – tar en pause og lager sunn lunsj

16.15 – Henrik kommer hjem. Familietid.

17.30 – Middag

19.30 – Henrik legger seg.
30 minutter språk på øret
Leser bøker

23 – natta ?

Ved å fordele oppgavene på dager i uka, i stedet for på timer i døgnet, har jeg fått mye mer “luft” mellom ting. Men jeg får likevel gjort det jeg vil og må.

Hører gjerne fra deg om dine erfaringer når det gjelder struktur ?

Her får du masse digg om struktur – jeg gjestet live-sendingen til Lucky Linda!

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field