Solution, arrow, sign.

Trenger du diplomet på veggen for å føle at du kan noe?

Har du noen gang tenkt at du gjerne skulle prøvd noe helt nytt? Til og med kanskje lekt med tanken på å hoppe ut i det? Vært gira og kjent blodet bruse litt ved tanken på det nye og spennende?

Der har jeg vært, mange ganger!

Så skjer det noe med de fleste av oss. Logikken og fornuften slår inn og sier at du må skaffe deg kunnskap først. Greit nok, kunnskap må vi ha. Men så fortsetter den lille styggen på ryggen, og gjør det klinkende klart for deg at du må ta en formell utdanning, slik at du har bevis på at du kan dette.

For ellers vil jo ingen ta deg seriøst!

I mange år vegret jeg meg for å starte med nye områder i businessen min – fordi jeg ikke hadde formell kompetanse. Jeg glemte en viktig ting:

Kompetanse kan du skaffe deg på mange måter!

Du trenger ikke diplomet på veggen fra en skole som sier at du er god nok. Du kan lære deg det aller meste på egen hånd – hvis du vil det nok. Så klart, du kan ikke begynne å jobbe som advokat eller lege uten formell utdanning, men du kan gjøre veldig mye annet 🙂

Jeg begynte å se tilbake på det jeg har gjort opp gjennom livet, og oppdaget at jeg for det meste er selvlært. Jeg startet som frilansoversetter uten formell kompetanse, og sugde til meg lærdom og kunnskap som en tørst sjøulk på pub. Ingen diplom på veggen, ingen grad fra et universitet – likevel har jeg levd av det i 13 år.

Så startet jeg som frilansjournalist, etter å ha tatt kurset Vivian Songes kurs “Bli magasinjournalist” (som jeg forøvrig anbefaler på det sterkeste!). Jeg tok ikke journalisthøyskolen. Altså ingen formell utdanning. Kurset lærte meg det jeg trengte for å komme i gang, og resten er jeg selvlært på. Jeg har solgt i overkant av 100 artikler til magasiner de siste årene. Ingen har spurt om dokumentasjon på at jeg kan skrive.

Historien gjentar seg nå, når jeg holder på å skrive (den første…) krimboka mi. Jeg har ikke tenkt å ta et forfatterstudium eller annen formell utdanning, men bokhylla mi har nå et lass med bøker om å skrive krim, og jeg tar små kurs både her og der for å øke kompetansen.

Altså kan man faktisk lære seg hva man vil – på veldig mange måter. Til syvende og sist er det innsatsviljen din, stayerevnen, timer med arbeid og et lastebillass med passion som kommer til å avgjøre om du lykkes med noe eller ikke. Det kan ikke det fineste diplomet i verden hjelpe deg med.

 

Jeg blir veldig glad for å høre dine tanker :)

Leave A Response

* Denotes Required Field